top of page
Zoeken

Verplichte registratie van werkende vennoten en helpers in de bouw- en de schoonmaaksector

Foto van schrijver: B AccountB Account

Bijgewerkt op: 21 nov 2024

Vennootschappen en zelfstandigen die actief zijn in de bouwsector of schoonmaaksector, zijn sinds 1 juli 2024 verplicht om hun werkende vennoten en helpers te registeren in de Kruispuntbank van Ondernemingen. Naast de inschrijving in dit register moeten de werkende vennoten en helpers zich ook aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds.


Een vennootschap actief in de bouw- of de schoonmaaksector is verplicht om de gegevens van de werkende vennoten in de KBO te registreren.


Een zelfstandige (eenmanszaak) die actief is in de bouw- of de schoonmaaksector is verplicht om de gegevens van de helpers in de KBO te registreren. 


De vennootschap of de zelfstandige is verantwoordelijk voor de verplichte registraties van de werkende vennoten of de helpers. Doen zij dit niet, dan riskeren zij een administratieve boete tussen € 500 en € 4.000. Het RSVZ is bevoegd om inbreuken vast te stellen en boetes op te leggen. Deze boetes worden geïnd door de sociale verzekeringsfondsen.


Voor wie?
  1. Iedere werkende vennoot van vennootschappen actief in de bouw en/of schoonmaaksector. D.w.z. iedere houder van minstens één aandeel in de vennootschap, die in België een effectieve activiteit uitoefent binnen die vennootschap zonder dat hij voor deze activiteit ingeschreven is als werknemer.

    1. Dit geldt ook voor werkende vennoten die daarnaast ook mandataris van deze vennootschap zijn. Dus een bestuurder / zaakvoerder die niet enkel bestuurlijke handelingen maar ook operationele activiteiten uitvoert binnen de vennootschap, moet zich ook als werkend vennoot registreren.

    2. Een activiteit kan zijn: meewerken op de werven maar ook administratie, facturatie, ...

    3. Personen met een eenmanszaak zijn geen werkend vennoot en moeten zich dus niet inschrijven.  


Voor vennoten die geen enkele activiteit uitoefenen in de vennootschap (‘stille vennoten’) is er geen registratieplicht. 


  1. Iedere helper van een zelfstandige in de bouw en/of schoonmaaksector , d.w.z. iedereen die in België een zelfstandige in de uitoefening van zijn beroep bijstaat of vervangt, zonder bij hem in loondienst te werken, behalve ongehuwde helpers jonger dan 20 jaar en meewerkende echtgenoten.


Wanneer?

De registratie in de KBO moet gebeuren vóór de start van de activiteiten in de vennootschap of bij de zelfstandige.


Voor werkende vennoten en helpers die al actief waren vóór 1 juli 2024 geldt een overgangsperiode. De inschrijving bij de KBO moet in dit geval vóór 31 december 2024 gebeuren.


Bij de stopzetting van de activiteit moeten de gegevens in de KBO bijgewerkt worden binnen de 15 dagen volgend op de stopzettingsdatum.


Hoe?

De mandataris van de vennootschap brengt deze registratie in orde via My Enterprise. De registratie is gratis. Het is de verantwoordelijkheid van de vennootschap of de zelfstandige om de verplichte registraties uit te voeren.


Inhoudingsplicht

De registratieplicht voor werkende vennoten en helpers in de bouw- en de schoonmaaksector kadert in een andere maatregel, namelijk de inhoudingsplicht voor sociale schulden in het stelsel van de zelfstandigen.  


Die maatregel komt erop neer dat (professionele) opdrachtgevers van werken in de bouw- of de schoonmaaksector in de toekomst zullen moeten nagaan of de aannemer van de werken sociale schulden heeft in het stelsel van de zelfstandigen. Als dat het geval is, zal 15% van het factuurbedrag ingehouden en doorgestort moeten worden aan het RSVZ. (Een gelijkaardig systeem bestaat reeds voor RSZ-schulden en fiscale schulden.) 


Het aanleggen van een betrouwbaar register van werkende vennoten en helpers is nodig om de inhoudingsplichtmaatregel correct en efficiënt te organiseren. 


Wat met de sector van tuinaanleg?

In principe valt tuinonderhoud (snoeien van bomen en hagen, onderhoud van planten, …) niet onder de definitie "werken in onroerende staat" en is er ook geen registratieplicht.


In bepaalde gevallen wordt tuinaanleg wel beschouwd als werken in onroerende staat (vb. grond- en slopingswerken, aanleg terras, …) en in dat geval geldt de registratieplicht.


(bron: Liantis)



 
 
 

Comments


© 2024 - B Account bv

Marktplein 26 bus 1 - 3590 Diepenbeek

T: 011 45 55 51

  • Facebook - Black Circle
  • Black Instagram Icon
  • Black LinkedIn Icon

BTW BE 0715.737.957

RPR Antwerpen, afdeling Hasselt

Gecertificeerd (fiscaal) accountant

ITAA-nummer: 10.976.861 en 50.114.947 

bottom of page