Vennootschappen en zelfstandigen die actief zijn in de bouwsector of schoonmaaksector, zijn sinds 1 juli 2024 verplicht om hun werkende vennoten en helpers te registeren in de KBO. Naast de inschrijving in dit register moeten de werkende vennoten en helpers zich ook nog aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds.
Wanneer?
De registratie in de KBO moet gebeuren vóór de start van de activiteiten.
Voor werkende vennoten en helpers die al actief waren vóór 1 juli 2024 geldt een overgangsperiode. De inschrijving bij de KBO moet in dit geval vóór 31 december 2024 gebeuren.
Bij de stopzetting van de activiteit moeten de gegevens in de KBO bijgewerkt worden binnen de 15 dagen volgend op de stopzettingsdatum.
Voor wie?
Iedere werkende vennoot van vennootschappen actief in de bouw en/of schoonmaaksector. D.w.z. iedere houder van minstens één aandeel in de vennootschap, die in België een effectieve activiteit uitoefent binnen die vennootschap zonder dat hij voor deze activiteit ingeschreven is als loontrekkende.
Dit geldt ook voor werkende vennoten die daarnaast ook nog een mandaat hebben in deze vennootschap. De bestuurder/zaakvoerder moet zich in dit geval dus ook als werkend vennoot registreren.
Iedere helper van een zelfstandige in de bouw en/of schoonmaaksector , d.w.z. iedereen die in België een zelfstandige in de uitoefening van zijn beroep bijstaat of vervangt, zonder bij hem in loondienst te werken, behalve ongehuwde helpers jonger dan 20 jaar en meewerkende echtgenoten.
Hoe?
De mandataris van de vennootschap brengt deze registratie in orde via My Enterprise.
In geval van problemen bij de registratie kan je contact opnemen met de KBO Helpdesk per mail (helpdesk.kbo@economie.fgov.be) of telefonisch (02 277 64 00).
Wat met de sector van tuinaanleg?
In principe valt tuinonderhoud (snoeien van bomen en hagen, onderhoud van planten, …) niet onder de definitie "werken in onroerende staat" en is er ook geen registratieplicht.
In bepaalde gevallen wordt tuinaanleg wel beschouwd als werken in onroerende staat (vb. grond- en slopingswerken, aanleg terras, …) en in dat geval geldt de registratieplicht.
Controles
De overheid heeft bevestigd dat er pas controles gebeuren vanaf 1 januari 2025. Het RSVZ staat in voor de controle van deze nieuwe verplichting. Boetes kunnen oplopen van € 500 tot € 4000 per vastgestelde inbreuk.
Kommentare