top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverB Account

Afschaffing van het 6% btw-attest

Bijgewerkt op: 21 jun. 2022

Het attest om verbouwingswerken aan woningen ouder dan 10 jaar te factureren aan 6%, is vanaf 01/07/2022 niet meer nodig. Eind vorig jaar werd een wet goedgekeurd en gepubliceerd om het attest te vervangen door een standaard vermelding op de factuur.


Factuur

Als aannemer kan je vanaf nu dus renovatiewerken aan private woningen die in aanmerking komen voor het verlaagd btw-tarief onmiddellijk met 6% btw factureren. De klant krijgt één maand tijd om de factuur te betwisten.
De volgende verklaring moet op de factuur vermeld worden:

"Btw-tarief: Bij gebrek aan schriftelijke betwisting binnen een termijn van één maand vanaf de ontvangst van de factuur, wordt de klant geacht te erkennen dat

  1. de werken worden verricht aan een woning waarvan de eerste ingebruikneming heeft plaatsgevonden in een kalenderjaar dat ten minste tien jaar voorafgaat aan de datum van de eerste factuur met betrekking tot die werken

  2. de woning, na uitvoering van die werken, uitsluitend of hoofdzakelijk als privé- woning wordt gebruikt

  3. en de werken worden verstrekt en gefactureerd aan een eindverbruiker. W

Wanneer minstens één van die voorwaarden niet is voldaan, zal het normale BTW-tarief van 21 pct. van toepassing zijn en is de afnemer ten aanzien van die voorwaarden aansprakelijk voor de betaling van de verschuldigde belasting, interesten en geldboeten.”

Niet-betwisting

Wanneer de klant de factuur niet binnen de maand betwist, dan is de aannemer vrijgesteld van aansprakelijkheid ten aanzien van de voorwaarden over de vaststelling van het tarief.


Overgangsperiode

Er was een overgangsperiode van 6 maanden maar de wijziging gaat definitief in op 01/07/2022.

142 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page